Kulinarnie

Jacket potato – czyli zapiekane ziemniaki z nadzieniem z brokułu i sera

 

Jacket potato – czyli zapiekane ziemniaki z nadzieniem z brokułu i sera

jacket  potato3

Dziś proponuje przepis rodem z Anglii, oczywiście nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie zmodyfikowała. Nadziewane pieczone ziemniaki w Anglii można kupić dosłownie wszędzie w przydrożnych budkach, barach, restauracjach. Danie to jest tak popularne jak u nas zapiekanka czy hot-dog.  Anglicy uwielbiają ziemniaki z twarogiem lub jeszcze bardziej popularne z chlli con carne, czyli z fasolą z mięsem.  Zaś w mojej propozycji gotowy obiad z jednej blachy. Czyli ziemniaki pieczone z udkami nadziewane brokułami, oprószone serem. Bardzo smaczne – polecam

jacket  potato2

Składniki na 3 osoby:

  • 1 nieduży brokuł
  • 9 średniej wielkości ziemniaków
  • 120 g żółtego utartego sera
  • 3-4 udka
  • Przyprawy:
  • Sól, curry, chili, czerwona papryka, sproszkowany czosnek

 

jacket  potato

Przygotowanie:

Mięso i ziemniaki dokładnie umyć. Brokuł przepłukać zimna wodą i ugotować w osolonym wrzątku. Nie dłużej niż 4-5 minut od zagotowania wody. Zlać zimną wodą, odstawić.  Nie może się rozpadać, powinien być lekko twardy.

Udka  dokładnie natrzeć przyprawami i ułożyć wraz z ziemniakami na blasze. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć mocnymi cieciami podzielić ziemniaki na ćwiartki w środek włożyć kawałki brokułu i posypać serem. Jeśli lubicie więcej sera można dać ser, brokuł i znów ser. Blachę z powrotem wstawić do piekarnika i zapiec jeszcze 15- 20 minut, aż ser się mocno zazłoci.

Smacznego

jacket  potato1

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl