Kruche ciasto z dojrzałymi owocami
Ciasto należy przygotować koniecznie z bardzo dojrzałych owoców lub owoców z zalewy albo z kompotu. Z uwagi na krótki czas pieczenia, świeże owoce nie zdążyły by się upiec, chyba że truskawki, ale inne pozostałyby twarde. Głównym walorem ciasta jest polewa, która zapieka się na owocach i nadaje im niezwykły smak.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 100 g masła lub margaryny
Polewa:
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżki miodu
- 1/8 l kremówki
Nadzienie:
- Około 80 dag – Dowolne owoce, koniecznie bardzo dojrzałe, konserwowe lub z kompotu. (U mnie jabłka z kompotu)
- Ważne by owoce z zalewy były dobrze odsączone.
- 2 łyżki dżemu o wyrazistym smaku
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć do dużej formy od tarty lub tortownicy 23 -26 cm. Ważne by ciasto było wyłożone również na boki tortownicy.
- Ponakłuwać je widelcem i piec w temperaturze 180 st. C. 12 minut.
- Na jeszcze gorące ciasto wyłożyć dżem i rozsmarować po całej powierzchni, a na to wyłożyć pokrojone kawałki owoców.
- Z 1 żółtka, miodu i kremówki przygotować polewę. Białko ubić na piane dodać do polewy i wymieszać. Ciasto zalać polewą i piec w temperaturze 180 stopni, aż polewa się stężeje i nabierze złotej barwy. U mnie 25 minut.
- Oprószyć całość cukrem pudrem. Cukier na owocach zniknie i zostawi ładny biały brzeg wokół ciasta.
Smacznego!
loading...











Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze