Kulinarnie

Placek ryżowy z owocami – najlepszy

 

Bez żartów to najlepszy placek ryżowy z owocami

 

Placek ryżowy, przygotowałam z jabłkami, bananami i cynamonem bo to wg mnie najlepsza kompozycja. To ciasto jest po prostu znakomite, a i to chyba nie jest wystarczające określenie jego zalet. Przede wszystkim jest proste i szybkie w przygotowaniu, ponadto doskonale nadaje się na deser, ale również, na inny posiłek np. śniadanie. Podawać można je na ciepłe, ale także na zimno bardzo dobrze smakuje, a i w każdej chwili można je odgrzać np. w mikrofalówce. Ciasto jest bardzo aromatyczne dzięki wanilii połączonej z cynamonem i jabłkami, jest też wilgotne niczym szarlotka po prostu pyszne!

Placek ryzowy z owocami - najlepszy2

Za tą fantastyczna recepturę podziękowania należą się mojej nauczycielce z 7 klasy szkoły podstawowej. Dziś już chyba nie jest to praktykowane, ale kiedyś na zajęciach ZPT uczono dziewczęta nie tylko robót ręcznych ale i przygotowania prostych potraw. Taką potrawą właśnie jest ten placek ryżowy. Można przygotować go w tortownicy lub jak ja w formie na tartę. Świetnie się kroi jak normalne ciasto i nie rozpada się w trakcie wyciągania, tak wiec można formować z niego różne kształty w zależności jaką blachą dysponujemy.

Placek ryzowy z owocami - najlepszy1

Składniki na tortownice 25 cm lub formę do tarty z wysokim brzegiem.

  • 340 g ryżu
  • 750 ml wody
  • 750 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 banany
  • 4 duże jabłka
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny
  • 4-5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Placek ryzowy z owocami - najlepszy3

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w wodzie ze solą na niskiej temperaturze co jakiś czas mieszając by nie przywarł do dna, aż do odparowania wody. Gdy woda odparuje dodajemy mleko i gotujemy do miękkości, aż ryż wchłonie całe mleko. Koniecznie na niewielkiej mocy kuchenki by ryż wchłaniał mleko, a nie samo odparowywało.

Jeżeli używamy wanilii w lasce rozcinamy ją na pół i dodajemy do garnka z gotującym się ryżem wraz z ziarenkami. Jeżeli używamy pasty dodajemy ja wraz z cukrem dopiero jak ryż się ugotuje.

Gotowy ryż odstawiamy by trochę przestygł. W między czasie obieramy banany, kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu. Wyciągamy laskę wanilii i dodajemy także cukier i cynamon. Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne. Dwa jabłka ucieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do ryżu. Pozostałe jabłka kroimy na plastry. Dodajemy do masy same żółtka i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do masy tym razem delikatnie mieszając by nie uległa zniszczeniu. Połowę masy wykładamy do formy wysmarowanej masłem. Układamy na ryżu kółka z jabłek w środek każdego dodajemy odrobinę kandyzowanej skórki i jabłka skraplamy sokiem z cytryny. Na nie wykładamy kolejną warstwę masy i postępujemy jak wcześniej. Tzn. układamy jabłka, środek każdego wypełniamy skórką kandyzowana i skraplamy cytryną. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i podpiekamy kolejne 15 minut. Zarówno jabłuszka jak i ryż na wierzchu powinny się delikatnie zarumienić.

Jeżeli zostanie ciasto na kolejny dzień należy je koniecznie przykryć woreczkiem lub talerzykiem by nie wysychało.

Smacznego!

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl