Kulinarnie

Frappe na różne sposoby

 

Frappe na różne sposoby

Frappe to nic innego jak mrożona kawa, możemy przygotować ją dosłownie w kilka sekund, lub na wymyślne smaki poświęcić nieco więcej czasu. Tą nazwą możemy się również posłużyć w odniesieniu do mrożonych, owocowych drinków. Latem to idealny napój gaszący pragnienie i apetyt na deser. Przygotowałam kilka sposobów na pyszne frappe zaczynając od najbardziej prostego, jednakże w swym smaku w żaden sposób nie odstającego od reszty. Frappe możemy modyfikować wg własnego uznania tworząc niespotykane napoje jak i desery o wyrafinowanym wyglądzie i smaku, które podajemy ze słomką. Oto kilka propozycji.

Mrożona kawa frappe

Składniki:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Niecałe dwie szklanki mleka
  • 8 dużych kostek lodu
  • 4 łyżki cukru lub odrobina więcej w zależności od smaku

 

mrożona-kawa-frappe

 

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy do momentu uzyskania bardzo wysokiej piany i pokruszenia lodu w niemalże niewyczuwalne drobinki.

Gotowe!

Mrożona waniliowa frappe z bitą śmietaną

To moja ulubiona przygotowujemy ją niemal z tych samych składników dodając 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy i dodając połowę mleka, a drugą połowę wody. A na koniec do każdej szklanki bita śmietana. (Użyłam błyskawicznej w sprayu ale można pokusić się i ubić samemu.)

frappe

Karmelowe frappe

Możemy przygotować je na dwa sposoby. Pierwsze przygotowujemy wg przepisu na mrożoną kawę ograniczając cukier do 2 łyżek, za to dodając 3 łyżki syropu karmelowego. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną i delikatnie polewamy jeszcze odrobiną polewy karmelowej.

frappe-karmelowe

Kolejne jest nieco bardziej pracochłonne ale tylko troszeczkę.

Składniki

  • 2 szklanki lodu
  • 1 szklanka mocnej rozpuszczalnej, wystudzonej kawy lub espresso
  • Szklanka mleka
  • 4 łyżki syropu karmelowego
  • 2 łyżki cukru
  • Polewa karmelowa i bita śmietana do dekoracji

 

Podobnie jak w poprzednich przepisach wszystkie składniki mieszamy w blenderze aż lód będzie naprawdę dobrze pokruszony i po nalaniu do szklanek jak wcześniej dekorujemy bitą śmietaną i polewą.

Frappe-mangi-i-banany

Owocowe frappe
  • 1 szkl pokrojonego mango
  • 1 szkl pokrojonych bananów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Pół szkl sou pomarańczowego
  • 1 czubata szklanka lodu

 

Wszystkie składniki wymieszać w blenderze i gotowe 🙂

Truskawkowe frappe
  • Czubata szklanka truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • Szkl mleka
  • Szklanka lodu

 

Całość mieszamy w blenderze.

owocowe-frappe1

To frappe możemy urozmaicić dodając szklankę arbuza zamiast mleka i sok z połowy limonki właściwie z tych składników powstanie rewelacyjne smoothie.

Kakaowe frappe z lodami
  • Szklanka lodów waniliowych
  • Szklanka lodu
  • Szklanka schłodzonej kawy
  • Szklanka mleka
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 łyżka cukru

 

Przygotowujemy jak pozostałe, można udekorować bitą śmietaną i syropem czekoladowym lub truskawkowym, albo posypać orzechami lub ozdobić ciasteczkami np. Oreo.

 

Uwaga! By przygotować naprawdę wyśmienite frappe pamiętajmy, że lód musi być dobrze skruszony.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl