Frappe na różne sposoby
Frappe to nic innego jak mrożona kawa, możemy przygotować ją dosłownie w kilka sekund, lub na wymyślne smaki poświęcić nieco więcej czasu. Tą nazwą możemy się również posłużyć w odniesieniu do mrożonych, owocowych drinków. Latem to idealny napój gaszący pragnienie i apetyt na deser. Przygotowałam kilka sposobów na pyszne frappe zaczynając od najbardziej prostego, jednakże w swym smaku w żaden sposób nie odstającego od reszty. Frappe możemy modyfikować wg własnego uznania tworząc niespotykane napoje jak i desery o wyrafinowanym wyglądzie i smaku, które podajemy ze słomką. Oto kilka propozycji.
Mrożona kawa frappe
Składniki:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Niecałe dwie szklanki mleka
- 8 dużych kostek lodu
- 4 łyżki cukru lub odrobina więcej w zależności od smaku
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy do momentu uzyskania bardzo wysokiej piany i pokruszenia lodu w niemalże niewyczuwalne drobinki.
Gotowe!
Mrożona waniliowa frappe z bitą śmietaną
To moja ulubiona przygotowujemy ją niemal z tych samych składników dodając 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy i dodając połowę mleka, a drugą połowę wody. A na koniec do każdej szklanki bita śmietana. (Użyłam błyskawicznej w sprayu ale można pokusić się i ubić samemu.)
Karmelowe frappe
Możemy przygotować je na dwa sposoby. Pierwsze przygotowujemy wg przepisu na mrożoną kawę ograniczając cukier do 2 łyżek, za to dodając 3 łyżki syropu karmelowego. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną i delikatnie polewamy jeszcze odrobiną polewy karmelowej.
Kolejne jest nieco bardziej pracochłonne ale tylko troszeczkę.
Składniki
- 2 szklanki lodu
- 1 szklanka mocnej rozpuszczalnej, wystudzonej kawy lub espresso
- Szklanka mleka
- 4 łyżki syropu karmelowego
- 2 łyżki cukru
- Polewa karmelowa i bita śmietana do dekoracji
Podobnie jak w poprzednich przepisach wszystkie składniki mieszamy w blenderze aż lód będzie naprawdę dobrze pokruszony i po nalaniu do szklanek jak wcześniej dekorujemy bitą śmietaną i polewą.
Owocowe frappe
- 1 szkl pokrojonego mango
- 1 szkl pokrojonych bananów
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu lub cukru
- Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Pół szkl sou pomarańczowego
- 1 czubata szklanka lodu
Wszystkie składniki wymieszać w blenderze i gotowe 🙂
Truskawkowe frappe
- Czubata szklanka truskawek
- 2 łyżki cukru
- Szkl mleka
- Szklanka lodu
Całość mieszamy w blenderze.
To frappe możemy urozmaicić dodając szklankę arbuza zamiast mleka i sok z połowy limonki właściwie z tych składników powstanie rewelacyjne smoothie.
Kakaowe frappe z lodami
- Szklanka lodów waniliowych
- Szklanka lodu
- Szklanka schłodzonej kawy
- Szklanka mleka
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1 łyżka cukru
Przygotowujemy jak pozostałe, można udekorować bitą śmietaną i syropem czekoladowym lub truskawkowym, albo posypać orzechami lub ozdobić ciasteczkami np. Oreo.
Uwaga! By przygotować naprawdę wyśmienite frappe pamiętajmy, że lód musi być dobrze skruszony.
Komentarze