Kulinarnie

Wyborne rogaliki drożdżowe oraz croissanty

 

Wyborne rogaliki drożdżowe oraz croissanty

 francuskie-rogaliki

Kochani moje ulubione powiedzenie to jak już wiele razy wspominałam, że potrzeba jest matką wynalazku. Kiedy w lodówce pustki, a niespodziewanie wpadają goście wówczas pojawiają się najlepsze przepisy na proste gotowanie. Zazwyczaj znajdą się jakieś resztki z których przy odrobinie fantazji możemy stworzyć coś smacznego. Tym razem też tak się stało. Miałam do dyspozycji płat francuskiego ciasta, orzechy, sos czekoladowy do lodów, i kremówkę.

W ten sposób powstały wyborne croissanty. Przygotowanie wraz z pieczeniem zajęło mi 30 minut. Dosłownie zdążyłam przygotować kawę. Wystarczyło pokroić płat na kwadraty,a na środek każdego ułożyć kilka orzechów. Polać odrobina syropu, zawinąć na kształt rogalika, wstawić do piekarnika na 15 minut i gotowe. Spróbujcie sami są wyborne, aż rozpływają się w ustach. Moje rogaliki powstały z kupnego francuskiego ciasta, ale oczywiście jeśli macie ochotę możecie zrobić je sami. Choć mimo, że jest ono niezwykle łatwe w wykonaniu, to wymaga tak wielkiego nakładu czasu, że nie każdy go ma. Takie rogaliki pyszne są same w sobie i można przyrządzać je na wiele sposobów, używając konfitur, nutelli lub świeżych owoców. Stanowią idealny deser lub pyszne śniadanko.

Kolejne wspomniane rogaliki, przygotowujemy wg przepisu ciasto nr 2 na ciasto drożdżowe. To sprawdzony, od wielu lat przepis. Nadzienie do nich zależy od Was. Polecam z twarogiem wymieszanym z żółtkiem i cukrem, z konfiturami lub świeżymi jabłkami również są pyszne. Pieczemy je na złocisty kolor około 15 -20 minut w temp 200° C. Po wystudzeniu smaruje je lukrem – pycha. 😉

Jeśli podoba Ci się co robię to:

  • subskrybuj
  • łapka w górę
  • zalajkuj

Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl