Babka piaskowa z czekoladą
Bez babki nie ma świąt, to chyba jedna z najstarszych polskich tradycji. Pięknie ozdabia świąteczne stoły i wszyscy zjadają ją ze smakiem. Ja nie jestem miłośniczką takich babek, ale tradycja to tradycja. Babka piaskowa z czekoladą jest przynajmniej łatwa w wykonaniu i o tyle bardziej atrakcyjna od innych, że nie tylko zdobi ją warstwa czekolady, ale również w środku ciasta są jej kawałki. Taki niespodziewany, słodki akcent, który w trakcie jedzenia zmienia smak. Polecam!
Składniki:
- 2 tabliczki po 100 g gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka 100 g białej czekolady
- 1 kostka masła (200 g)
- 200 g cukru
- 5 jaj
- kilkanaście kropili aromatu rumowego
- 200 g mąki pszennej
- 200 g maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Tabliczka gorzkiej i pól tabliczki białej czekolady połamać na kawałeczki.
Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Nie przerywając ucierania kolejno wbijać jajka. Dodać aromat rumowy i po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać mleko i dodać kawałki czekolady.
Ciasto lekko wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy z kominkiem (o pojemności 2 l).
Piec godzinę w temperaturze 170 stopni C i wystudzić.
Rozpuścić w kąpieli wodnej pozostałą gorzką czekoladę i polać ciasto. Gdy polewa zastygnie, w taki sam sposób rozpuścić pozostałą białą czekoladę i wlać do foliowego woreczka. Odciąć rożek i udekorować ciasto.
Smacznego!
Komentarze