Chrupiące, panierowane skrzydełka
Dzisiejsza propozycja to kompletny, bardzo tani, a przy tym bardzo smaczny obiadek. Skrzydełka są pieczone bez tłuszczu i smakują rewelacyjnie, soczyste, a zarazem bardzo chrupiące. Dzięki panierce możemy przygotować je w bardziej orientalnym smaku lub na ostro, łagodnie albo wg własnych upodobań.
Na 3-4 osoby
- Kg skrzydełek z kurczaka
- Około 1 szklanki bułki tartej
- 3 jajka
- Przyprawy – tu uwaga. Jeżeli chcemy by skrzydełka nie były zbyt ostre używamy tylko pieprzu i soli.
- Przyprawiając na ostro dodatkowo dodajemy odrobinę czosnku i chili.
- Jeśli mają być bardziej orientalnie to jeszcze około 1 łyżeczki curry, a jeśli po chińsku to 1 łyżeczkę imbiru i 1 łyżkę sosu hoisin.
- Do każdej z propozycji smakowej należy dodać sól i pieprz.
Przygotowanie; jest banalnie proste. Mięso należy umyć osuszyć, można pociąć na mniejsze części ja opiekam w całości. Wyglądają po upieczeniu na takie wielkie.
Mięsa nie doprawiamy w żaden sposób. Doprawiamy jajka, to właśnie one nadadzą rewelacyjny smak skrzydełkom.
Jajka wbić do miseczki i widelcem albo rózgą dokładnie roztrzepać razem z przyprawami, którymi chcemy. W zależności jaką opcje smakową wybraliście.
Każdy kawałek mięsa należy zanurzyć w masie jajecznej, a potem od razu w bułce tartej. Dokładnie obtoczyć z każdej strony tak by obkleiła całe skrzydełko. Wszystkie skrzydełka umieścić na ruszcie (kratce) nad blachą i tak piec w temp. 200 st. przez 50 minut, aż będą rumiane jak widać na zdjęciu. Wierzcie mi są bardzo syte i smaczne, rewelacja:)
Mogą być również doskonałe jako przekąski na imprezie lub z serwowane z frytkami i sałatką, albo surówką na obiad. Dodatki w postaci surówek i sałatek znajdziecie tu albo tu
🙂
Smacznego!
Komentarze