Kulinarnie

Chrupiące, panierowane skrzydełka

 

Chrupiące, panierowane skrzydełka

chrupiące, panierowane skrzydełka3

Dzisiejsza propozycja to kompletny, bardzo tani, a przy tym bardzo smaczny obiadek. Skrzydełka są pieczone bez tłuszczu i smakują rewelacyjnie, soczyste, a zarazem bardzo chrupiące. Dzięki panierce możemy przygotować je w bardziej orientalnym smaku lub na ostro, łagodnie albo wg własnych upodobań.

Oto przepis:
chrupiące, panierowane skrzydełka

Na 3-4 osoby

  • Kg skrzydełek z kurczaka
  • Około 1 szklanki bułki tartej
  • 3 jajka
  • Przyprawy – tu uwaga. Jeżeli chcemy by skrzydełka nie były zbyt ostre używamy tylko pieprzu i soli.
  1. Przyprawiając na ostro dodatkowo dodajemy odrobinę czosnku i chili.
  2. Jeśli mają być bardziej orientalnie to jeszcze około 1 łyżeczki curry, a jeśli po chińsku to 1 łyżeczkę imbiru i 1 łyżkę sosu hoisin.
  3. Do każdej z propozycji smakowej należy dodać sól i pieprz.


Przygotowanie; jest banalnie proste. Mięso należy umyć osuszyć, można pociąć na mniejsze części ja opiekam w całości. Wyglądają po upieczeniu na takie wielkie.

Mięsa nie doprawiamy w żaden sposób. Doprawiamy jajka, to właśnie one nadadzą rewelacyjny smak skrzydełkom.

chrupiące, panierowane skrzydełka2

Jajka wbić do miseczki i widelcem albo rózgą dokładnie roztrzepać razem z przyprawami, którymi chcemy. W zależności jaką opcje smakową wybraliście.

Każdy kawałek mięsa należy zanurzyć w masie jajecznej, a potem od razu w bułce tartej. Dokładnie obtoczyć z każdej strony tak by obkleiła całe skrzydełko. Wszystkie skrzydełka umieścić na ruszcie (kratce) nad blachą i tak piec w temp. 200 st. przez 50 minut, aż będą rumiane jak widać na zdjęciu. Wierzcie mi są bardzo syte i smaczne, rewelacja:)

chrupiące, panierowane skrzydełka1

Mogą być również doskonałe jako przekąski na imprezie lub z serwowane z frytkami i sałatką, albo surówką na obiad. Dodatki w postaci surówek i sałatek znajdziecie tu albo tu
🙂

Smacznego!

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl