Fasolka po bretońsku w wersji błyskawicznej
Bardzo prosta i szybka w wykonaniu potrawa, zupełnie inna niż wszystkie jest fasolka po bretońsku w wersji błyskawicznej. Za to bardzo smaczna, aromatyczna i z całą pewnością sycąca.
Zwykle przygotowując się do tego dania kupowałam fasole, moczyłam, gotowałam itd. Od jakiegoś czasu ze zwykłej wygody moja fasolka po bretońsku w wersji błyskawicznej. Mimo, iż kupuje fasolkę w puszkach, zapewniam, że jest smaczna. Korzystając z niej zaoszczędzam bardzo dużo czasu, na samym przygotowaniu i co najmniej godzinę na gotowanie. Polecam to danie wszystkim miłośnikom tej potrawy dla których czas jest bardzo cenny.
Składniki:
- Fasola w puszcze 4 – 5
- Koncentrat pomidorowy 1
- Kiełbasa 2 laski
- Cebula 2
- Czosnek 3 -4 ząbki
- Liść laurowy 2
- Ziele angielskie 4
- Majeranek garść
- Sól
- Pieprz
- Odrobina chili
Przygotowanie:
Cebulkę posiekać na półksiężyce i zeszklić na oleju. Dodajemy kiełbasę i dalej smażymy do zrumienienia, do tego majeranek i drobniutko posiekany czosnek.
Przekładamy do garnka, dodajemy odsączoną z puszek fasole, liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy koncentratem rozpuszczonym w 300 ml wody. Doprawić do smaku pozostałymi przyprawami, gotować wszystko razem jeszcze przez 5 minut i gotowe. Najlepiej smakuje na gorąco z pieczywem. Szczególnie panowie uwielbiają to danie, szybko, smacznie i do syta.
Smacznego!
Komentarze