Granita to deser orzeźwiający, składający się np. z zamrożonego wina, szampana lub soku owocowego. Wszystkie składniki należy zamrozić w taki sposób aby utworzyły się kryształki. Granita z pomarańczy z dodatkiem likieru pomarańczowego jest wyśmienita na upalne dni. Polecam!
Składniki:
- 100 g cukru
- 4 łyżki likieru pomarańczowego, ewentualnie może być cytrynowy
- 5-6 pomarańczy
Przygotowanie:
Cukier zagotować z 4 łyżkami wody i mieszać, aż się rozpuści. Dodać likier i odstawić.
Pomarańcze przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok i przecedzić. Pół litra soku dodać do syropu cukrowego i wymieszać. Tak przygotowany płyn zamrażać w płaskim naczyniu do uzyskania zamarzniętych pomarańczowych kryształków lodu – to właśnie jest granita z pomarańczy.
Sok najpierw będzie zamarzał przy brzegach naczynia. Dlatego co godzinę należy go dokładnie wymieszać. Czynność tę powtarzać do uzyskania pożądanej konsystencji. Granitę z pomarańczy podawać w pucharach, najlepiej odrobinę schłodzonych. Dla odmiany granitę można przygotować z dowolnych owoców sezonowych, a w uboższej wersji można nawet przygotować z soku z kartonika kupionego w sklepie.
Smacznego!
🙂 Fajne …. Musze wypróbować