Jacket potato – czyli zapiekane ziemniaki z nadzieniem z brokułu i sera
Dziś proponuje przepis rodem z Anglii, oczywiście nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie zmodyfikowała. Nadziewane pieczone ziemniaki w Anglii można kupić dosłownie wszędzie w przydrożnych budkach, barach, restauracjach. Danie to jest tak popularne jak u nas zapiekanka czy hot-dog. Anglicy uwielbiają ziemniaki z twarogiem lub jeszcze bardziej popularne z chlli con carne, czyli z fasolą z mięsem. Zaś w mojej propozycji gotowy obiad z jednej blachy. Czyli ziemniaki pieczone z udkami nadziewane brokułami, oprószone serem. Bardzo smaczne – polecam
Składniki na 3 osoby:
- 1 nieduży brokuł
- 9 średniej wielkości ziemniaków
- 120 g żółtego utartego sera
- 3-4 udka
- Przyprawy:
- Sól, curry, chili, czerwona papryka, sproszkowany czosnek
Przygotowanie:
Mięso i ziemniaki dokładnie umyć. Brokuł przepłukać zimna wodą i ugotować w osolonym wrzątku. Nie dłużej niż 4-5 minut od zagotowania wody. Zlać zimną wodą, odstawić. Nie może się rozpadać, powinien być lekko twardy.
Udka dokładnie natrzeć przyprawami i ułożyć wraz z ziemniakami na blasze. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć mocnymi cieciami podzielić ziemniaki na ćwiartki w środek włożyć kawałki brokułu i posypać serem. Jeśli lubicie więcej sera można dać ser, brokuł i znów ser. Blachę z powrotem wstawić do piekarnika i zapiec jeszcze 15- 20 minut, aż ser się mocno zazłoci.
Smacznego
Komentarze