Czyli dlaczego warto jeść jajka, jak je gotować i farbować.
Czy wiecie, że zjadanie jednego jajka dziennie zapewnia organizmowi niezbędne składniki odżywcze? Jeszcze przed kilkoma laty przestrzegano nas przed częstym spożywaniem jajek z powodu zawartego w nich cholesterolu. Tym czasem okazało się, że lecytyna zawarta w jajkach nie tylko ogranicza odkładanie się cholesterolu, ale także redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia.
Jajko bez tajemnic
Wydawać by się mogło, że każdy wie z czego się składa. Ale czy na pewno? Podstawową anatomię jajka zna nawet dziecko, wystarczy je rozbić. Ale gdyby się zagłębić okazuje się, że już samo żółtko to gigantyczna multiwitamina, a na jej skład wchodzą: karotenoidy i niezbędne kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy A, B6, B12, E, D, K, żelazo, cynk, tiamina, kwas foliowy, fosfor, białko, potas, cholina, lecytyna, fosfolipidy, miedź, mangan, selen i zdrowy cholesterol i to wszystko w jednym żółtku.
Zaś białko jaja zawiera wszystkie aminokwasy tzw. egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie wytwarzać, a które są niezbędne w prawidłowym żywieniu. Ponadto zawarte w białku związki chemiczne działają przeciw-wirusowo i antybakteryjnie, chroniąc jajko przed zepsuciem i wspomagając nasz organizm, szczególnie jeśli zjadamy jajka ugotowane na miękko.
Co to wszystko dla nas oznacza? Pisząc krótko spożywanie jajek jest zdrowe, a nawet bardzo zdrowe.
Jajka przed spożyciem powinniśmy poddawać obróbce termicznej, jest to bardzo istotne by zapobiec przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów.
Jak gotować jajko?
W zależności czy chcemy jajka na miękko, czy na twardo gotujemy wg czasu podanego poniżej. Pamiętając przy tym, że jajka gotowane na miękko są łatwiej przyswajalne i bardziej lekkostrawne niż jajka gotowane na twardo. A także, że jajka zakwaszają organizm, dlatego warto zjadać je z warzywami zasadotwórczymi np. miksem sałat, pomidorem lub szczypiorkiem.
Niewiele osób wie, że jajka są idealnym posiłkiem na kaca. To wszystko dzięki zawartym aminokwasom, które przyspieszają metabolizm i usuwają toksyny. Właśnie z powodu optymalnej ilości aminokwasów kolacja z jajek zwana jest posiłkiem wzorcowym. To nie tylko pełnowartościowe białko, ale po takiej kolacji organizm nie uruchamia procesu tworzenia tkanki tłuszczowej.
Jak farbować jajka na Wielkanoc?
Komentarze