Kulinarnie Samo życie Zdrowie i Uroda

Jajko bez tajemnic

jajka
 

Czyli dlaczego warto jeść jajka, jak je gotować i farbować.

Czy wiecie, że zjadanie jednego jajka dziennie zapewnia organizmowi niezbędne składniki odżywcze? Jeszcze przed kilkoma laty przestrzegano nas przed częstym spożywaniem jajek z powodu zawartego w nich cholesterolu. Tym czasem okazało się, że lecytyna zawarta w jajkach nie tylko ogranicza odkładanie się cholesterolu, ale także redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia.

Jajko bez tajemnic

Wydawać by się mogło, że każdy wie z czego się składa. Ale czy na pewno? Podstawową anatomię jajka zna nawet dziecko, wystarczy je rozbić. Ale gdyby się zagłębić okazuje się, że już samo żółtko to gigantyczna multiwitamina, a na jej skład wchodzą: karotenoidy i niezbędne kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy A, B6, B12, E, D, K, żelazo, cynk, tiamina, kwas foliowy, fosfor, białko, potas, cholina, lecytyna, fosfolipidy, miedź, mangan, selen i zdrowy cholesterol i to wszystko w jednym żółtku.

Zaś białko jaja zawiera wszystkie aminokwasy tzw. egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie wytwarzać, a które są niezbędne w prawidłowym żywieniu. Ponadto zawarte w białku związki chemiczne działają przeciw-wirusowo i antybakteryjnie, chroniąc jajko przed zepsuciem i wspomagając nasz organizm, szczególnie jeśli zjadamy jajka ugotowane na miękko.

jajko

Co to wszystko dla nas oznacza? Pisząc krótko spożywanie jajek jest zdrowe, a nawet bardzo zdrowe.

Jajka przed spożyciem powinniśmy poddawać obróbce termicznej, jest to bardzo istotne by zapobiec przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów.

Jak gotować jajko?

W zależności czy chcemy jajka na miękko, czy na twardo gotujemy wg czasu podanego poniżej. Pamiętając przy tym, że jajka gotowane na miękko są łatwiej przyswajalne i bardziej lekkostrawne niż jajka gotowane na twardo. A także, że jajka zakwaszają organizm, dlatego warto zjadać je z warzywami zasadotwórczymi np. miksem sałat, pomidorem lub szczypiorkiem.

 

Niewiele osób wie, że jajka są idealnym posiłkiem na kaca. To wszystko dzięki zawartym aminokwasom, które przyspieszają metabolizm i usuwają toksyny. Właśnie z powodu optymalnej ilości aminokwasów kolacja z jajek zwana jest posiłkiem wzorcowym. To nie tylko pełnowartościowe białko, ale po takiej kolacji organizm nie uruchamia procesu tworzenia tkanki tłuszczowej.

Jak farbować jajka na Wielkanoc?

 

jajko

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl