Kulinarnie

Jesienne ciasto ze śliwkami

 

Jesienne ciasto ze śliwkami

Jesienne ciasto ze śliwkami

Jesień to taka pora roku kiedy śliwek, jabłek i gruszek jest pod dostatkiem. Tak więc korzystając z dobrodziejstw sezonu, tym razem postawiłam na ciasto ze śliwkami. Przygotowane w niewielkiej, keksowej formie z dwiema warstwami śliwek będzie idealnym podwieczorkiem rodzinnym. Wszyscy będą zachwyceni, bo ciasto jest obłędne, ma wszystko, co ciasto mieć powinno. Jest słodkie i wilgotne, pachnące wanilią, cynamonem jak jesienne smakołyki. By było jeszcze bardziej aromatyczne dodałam odrobinę chińskiej mieszanki 5 smaków, która uwielbiam ze względu na wyrafinowany smak anyżu. Można ja pominąć jeśli ktoś nie przepada, ale wierzcie mi ciasto tak doprawione smakuje fenomenalnie i kojarzy się z piękną, złotą jesienią.

 

Jesienne ciasto ze śliwkami1

Składniki:

  • 8 średnich śliwek
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chińskiej mieszanki 5 smaków
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1, 5 łyżeczki wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody do pieczenia
  • Opcjonalnie łyżka cukru pudru do oprószenia wierzchu

 

ciasto ze śliwkami

Przygotowanie:

Śliwki umyć, osuszyć podzielić na połówki i usunąć pestki, następnie pokroić na ćwiartki. Oprószyć 3 łyżkami cukru, chińską przyprawą i cynamonem, delikatnie wymieszać łyżą i odstawić.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W międzyczasie mikserem utrzeć masło z pozostałym cukrem. Jajka ubić odrobinę w osobnym naczyniu i dodać do masła, razem miksować do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko jeszcze raz wymieszać mikserem. Miksować krótko.

Foremkę – keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować połową ciasta. Ciasto będzie dosyć zbite dlatego trzeba pomóc sobie nożem, albo silikonową łopatką. Następnie ułożyć połowę śliwek i polać po nich połowę soku, które puściły. Powtarzamy czynność z ciastem, smarując całe po śliwkach i na koniec wykładamy resztę śliwek i polewamy je pozostałym sokiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny do tzw. suchego patyczka. Ale by ciasto z wierzchu się nie spiekło za bardzo po 30 minutach najlepiej przykryć je aluminiową folią.

Pozostawić ciasto w formie do wystygnięcia, a potem kroić na grube plastry.

Smacznego!

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl