Jogurtowe serniczki z mango
Co można powiedzieć o deserach na bazie jogurtu? A pewnie to, że są delikatne w smaku, piankowe, puszyste i subtelnie słodkie. Z pewnością są bardzo smaczne i są doskonałą alternatywą dla typowych serników z twarogu. Łatwe w przygotowaniu, orzeźwiające bo z lodówki i atrakcyjne dzięki dodanym owocom i cieniutkiej warstwie kruchych ciasteczek.
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 jogurt grecki o masie 340 g (może być również zwykły naturalny)
- 1 galaretka morelowa albo brzoskwiniowa
- 3 łyżki miodu
- 2 dojrzałe mango
- 100 g musli albo maślanych ciasteczek
- Kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać by się rozpuściła i wystudzić. Do letniej galaretki dodać miód, wymieszać by się rozpuścił. Jogurt połączyć z wystudzoną galaretką i chwilę miksować masę do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
Napełnić 1/3 pucharków masą jogurtową i odstawić do lodówki by stężała. Międzyczasie obrać mango i pokroić na niewielkie kawałki. Musli zmielić na drobno w blenderze i rozsypać do pucharków, lub zamiennie rozdrobione ciasteczka. Na ciasteczka wyłożyć połowę pokrojonych owoców, a na nie kolejną warstwę masy jogurtowej. Ponownie odstawić do stężenia, na delikatnie ściętą masę, rozłożyć pozostałe owoce i udekorować miętą. Serniczki gotowe, radzę zostawić je jeszcze na 1-2 godziny w lodówce by osiągnęły odpowiednią konsystencje serniczka na zimno.
Smacznego!
Świetne te serniczki, pięknie podane, pycha.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mniam, wyglądają kusząco 🙂