Kiedy zbliża się Wielkanoc zarówno babki jaki keksy stają się coraz bardziej popularnym ciastem. Zwykle to ciasto przepełnia się niesamowitą ilością bakalii. Ten keks jest inny, równie biszkoptowy co tradycyjny, ale oryginalności dodaje mu większa część kakao z posmakiem pomarańczy i pyszna czekoladowa polewa.
Na zdjęciach to ciasto w dwóch formach. Musiałam zwiększyć proporcje bo akurat spodziewałam się gości.
- 250 tłuszczu
- 260 g mąki
- 300 g cukru
- Skórka z pomarańczy
- 1 czubata łyżka kandyzowanej pomarańczy
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 5 jaj
- 100 ml soku z pomarańczy
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Keksówkę lub niewielką foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
- Margarynę utrzeć z żółtkami (z białek ubić pianę) i cukrem na puszystą masę.
- Dodać otartą skórkę z pomarańczy i kandyzowaną skórkę.
- Dodać wanilie, mąkę i miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
- Następnie dodajemy sok i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy by połączyć składniki.
- Dodajemy pianę i dalej mieszamy na niskich obrotach by masa była jednolita.
- Dzielimy ciasto w proporcjach 3/4 i ¼ do większej części dodajemy kakao i przelewamy ciasto naprzemiennie do formy. Wlewając 3 łyżki ciemnej masy łyżkę jasnej, aż do wykorzystania całej masy. Piec w 180 C około 25 minut. Sprawdzić suchym patyczkiem
Polewa:
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 100 g margaryny lub masła.
W maleńkim rondelku podgrzewamy wodę z cukrem. Energicznie mieszając do rozpuszczenia, dodajemy margarynę pokrojoną na małe cząstki by się szybko rozpuściła. Nie wolno doprowadzić do wrzenia tłuszczu. Najlepiej podgrzewać w minimalnej temperaturze. Rozpuszczony tłuszcz ściągamy z kuchenki, dodajemy kakao i cały czas bardzo energicznie mieszamy, aż polewa będzie lśniąca i jednolita. Kiedy odrobinę przestygnie jest gotowa do polania ciast.
Smacznego:)
Komentarze