Bez żartów to najlepszy placek ryżowy z owocami
Placek ryżowy, przygotowałam z jabłkami, bananami i cynamonem bo to wg mnie najlepsza kompozycja. To ciasto jest po prostu znakomite, a i to chyba nie jest wystarczające określenie jego zalet. Przede wszystkim jest proste i szybkie w przygotowaniu, ponadto doskonale nadaje się na deser, ale również, na inny posiłek np. śniadanie. Podawać można je na ciepłe, ale także na zimno bardzo dobrze smakuje, a i w każdej chwili można je odgrzać np. w mikrofalówce. Ciasto jest bardzo aromatyczne dzięki wanilii połączonej z cynamonem i jabłkami, jest też wilgotne niczym szarlotka po prostu pyszne!
Za tą fantastyczna recepturę podziękowania należą się mojej nauczycielce z 7 klasy szkoły podstawowej. Dziś już chyba nie jest to praktykowane, ale kiedyś na zajęciach ZPT uczono dziewczęta nie tylko robót ręcznych ale i przygotowania prostych potraw. Taką potrawą właśnie jest ten placek ryżowy. Można przygotować go w tortownicy lub jak ja w formie na tartę. Świetnie się kroi jak normalne ciasto i nie rozpada się w trakcie wyciągania, tak wiec można formować z niego różne kształty w zależności jaką blachą dysponujemy.
Składniki na tortownice 25 cm lub formę do tarty z wysokim brzegiem.
- 340 g ryżu
- 750 ml wody
- 750 ml mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 banany
- 4 duże jabłka
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny
- 4-5 łyżek cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w wodzie ze solą na niskiej temperaturze co jakiś czas mieszając by nie przywarł do dna, aż do odparowania wody. Gdy woda odparuje dodajemy mleko i gotujemy do miękkości, aż ryż wchłonie całe mleko. Koniecznie na niewielkiej mocy kuchenki by ryż wchłaniał mleko, a nie samo odparowywało.
Jeżeli używamy wanilii w lasce rozcinamy ją na pół i dodajemy do garnka z gotującym się ryżem wraz z ziarenkami. Jeżeli używamy pasty dodajemy ja wraz z cukrem dopiero jak ryż się ugotuje.
Gotowy ryż odstawiamy by trochę przestygł. W między czasie obieramy banany, kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu. Wyciągamy laskę wanilii i dodajemy także cukier i cynamon. Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne. Dwa jabłka ucieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do ryżu. Pozostałe jabłka kroimy na plastry. Dodajemy do masy same żółtka i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do masy tym razem delikatnie mieszając by nie uległa zniszczeniu. Połowę masy wykładamy do formy wysmarowanej masłem. Układamy na ryżu kółka z jabłek w środek każdego dodajemy odrobinę kandyzowanej skórki i jabłka skraplamy sokiem z cytryny. Na nie wykładamy kolejną warstwę masy i postępujemy jak wcześniej. Tzn. układamy jabłka, środek każdego wypełniamy skórką kandyzowana i skraplamy cytryną. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i podpiekamy kolejne 15 minut. Zarówno jabłuszka jak i ryż na wierzchu powinny się delikatnie zarumienić.
Jeżeli zostanie ciasto na kolejny dzień należy je koniecznie przykryć woreczkiem lub talerzykiem by nie wysychało.
Smacznego!
Komentarze