Kulinarnie

Potrawka z piekarnika

 

Potrawka z piekarnika

Potrawka z piekarnika1

Lubicie szybkie potrawy jednogarnkowe? Jeśli tak to ten obiad jest właśnie dla Was. Pyszne kąski kurczaka z ryżem i warzywami, a wszystko to przygotowane w jednym naczyniu i razem upieczone. Samo przygotowanie nie zajmie więcej niż 5-10 minut i podczas pieczenia macie czas wolny tylko dla siebie. Nie trzeba niczego doglądać, ta potrawka zawsze się udaję i nie używamy do niej tłuszczu. A jak się Wam znudzi mięso z piersi kurczaka można zastąpić je całymi udkami, albo kiełbasą czy zamienić na indyka albo wzbogacić o inne warzywa. Polecam!

Potrawka z piekarnika2

Składniki na 4 osoby:

  • 600 g piersi  z kurczaka
  • 350 g ryżu długo ziarnistego (może być basmati)
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 1 zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
  • 650 ml zimnej wody
  • Ponadto: naczynie ceramiczne z pokrywką do zapiekania, albo rękaw do pieczenia z zapinką i natka pietruszki do oprószenia wierzchu

 

Przyprawy: 3/4 łyżki soli, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i 1/4 łyżeczki curry. Ja przyprawiłam potrawę nieco orientalnie, ale to kwestia gustu i możecie przyprawy zmienić dowolnie wg własnego uznania.

 

Potrawka z piekarnika

Przygotowanie:

Nagrzewam piekarnik do 180°C.

Piersi kroje na 2 -3 centymetrowe kawałki, pomidorki na połówki, cebulkę w pół-piórka. Wymienione składniki umieszczam w misce, dosypuje ryż i zalewam wodą. (Można je od razu umieścić w naczyniu do zapiekania.) Przelewam wszystko do naczynia, dodaje czosnek, przyprawy i całość mieszam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika mieszam całość i oprószam drobno posiekaną natką pietruszki. Podaję do stołu w naczyniu. Każdy sam nakłada sobie porcje.

Uwaga bo jest bardzo gorące.

Smacznego!

Uwaga:

Jeśli zamierzacie użyć rękaw do pieczenia, ułóżcie go na jakiejś blaszce i od razu do rękawa wrzucajcie wszystkie składniki, na końcu zalejcie wodą. Potem należy spiąć rękaw i ułożyć na blasze tak by woda się nie wylewała.

Wg podanych przeze mnie proporcji przypraw wydawało mi się odrobinę za mało słone, ale można zawsze trochę doprawić po wyjęciu, a przed podaniem na stół.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl