Pyszne bezowe duszki
Halloween tuż, tuż i warto z tej okazji mieć jakieś „straszne” przekąski. Szczególnie jeśli w domu są dzieci. Na tą okoliczność upiekłam bezowe duszki bo to najprostszy sposób, jaki w tym roku wpadł mi do głowy. Wprawdzie niektóre beziki przypominają nieco bałwanki, ale za to wszystkie bez wyjątku są wyśmienite i tak proste w wykonaniu, że nawet dziecko może je upiec. Beziki mogą być świetną słodką przekąską, ale również można wykorzystać je do dekoracji innych deserów. Polecam!
Dla zainteresowanych imprezowymi przekąskami kilka inspiracji tutaj
Składniki na 24 duszki:
- 3 białka
- 160 g zwykłego cukru – u mnie to było ¾ szklanki
- ¼ łyżeczki soli
- Ponadto czekoladowe niewielkie groszki na buzie i oczy.
Przygotowanie:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywna pianę. Do piany dodawać stopniowo cukier, bardzo wolno, maleńką strużką i ubijać, aż beza będzie sztywna i lśniąca.
Nastawić piekarnik na 130°C. Bezę przełożyć do woreczka lub szprycy. (Robiłam je przy użyciu woreczka, odciąć nożyczkami róg by powstała dziurka o centymetrowej średnicy.) Wyciskać bezę na blaszkę wyłożoną papierem. Ruchem spiralnym od dołu większe koło i coraz mniejsze w górę by powstał taki rożek to będzie nasz duszek.
Beziki piec 30 minut. Wyłączyć piekarnik i suszyć je jeszcze przez kolejne 20 minut. Po tym czasie można spróbować duszka czy są już dostatecznie suche. Z wierzchu powinny być twardsze, a środek powinien być delikatniejszy i miękki. Jeżeli są już dobre wyciągamy stworki i ozdabiamy.
Gdy bezy całkowicie wystygną delikatnie wciskamy im w skorupkę oczka i buzie.
Smacznego!
trochę przypominają bałwanki i jakoś tak mi miło jak na nie patrze 😉
Słuszna uwaga są troszke bałwankowe 😉