Kulinarnie

Pyszne bezowe duszki

 

Pyszne bezowe duszki

Halloween tuż, tuż i warto z tej okazji mieć jakieś „straszne” przekąski. Szczególnie jeśli w domu są dzieci. Na tą okoliczność upiekłam bezowe duszki bo to najprostszy sposób, jaki w tym roku wpadł mi do głowy. Wprawdzie niektóre beziki przypominają nieco bałwanki, ale za to wszystkie bez wyjątku są wyśmienite i tak proste w wykonaniu, że nawet dziecko może je upiec. Beziki mogą być świetną słodką przekąską, ale również można wykorzystać je do dekoracji innych deserów. Polecam!

Dla zainteresowanych imprezowymi przekąskami kilka inspiracji tutaj

Składniki na 24 duszki:

  • 3 białka
  • 160 g zwykłego cukru – u mnie to było ¾ szklanki
  • ¼ łyżeczki soli
  • Ponadto czekoladowe niewielkie groszki na buzie i oczy.

 

bezowe duszki1

Przygotowanie:

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywna pianę. Do piany dodawać stopniowo cukier, bardzo wolno, maleńką strużką i ubijać, aż beza będzie sztywna i lśniąca.

Nastawić piekarnik na 130°C. Bezę przełożyć do woreczka lub szprycy. (Robiłam je przy użyciu woreczka, odciąć  nożyczkami róg by powstała dziurka o centymetrowej średnicy.)  Wyciskać bezę na blaszkę wyłożoną papierem. Ruchem spiralnym od dołu większe koło i coraz mniejsze w  górę by powstał taki rożek to będzie nasz duszek.

Beziki piec 30 minut. Wyłączyć piekarnik i suszyć je jeszcze przez kolejne 20 minut. Po tym czasie można spróbować duszka czy są już dostatecznie suche. Z wierzchu powinny być twardsze, a środek powinien być delikatniejszy i miękki.  Jeżeli są już dobre wyciągamy  stworki i ozdabiamy.

Gdy bezy całkowicie wystygną delikatnie wciskamy im w skorupkę oczka i buzie.

Smacznego!

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

2 komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl