Sernik kawowy – najlepszy
Sernik kawowy, pieczony na bazie jogurtów greckich – to przysmak, którego nie można pominąć. Przede wszystkim dlatego, że jest o wiele bardziej delikatny niż tradycyjny. Smak waniliowej części przenika i łączy się się wyrazistą masą kawową, tworząc bardzo apetyczny wzór. Całość fantastycznie komponuje się z orzechowym spodem, to jego dodatkowa zaleta. Ponadto wypiek jest piękny, wyrośnięty i nie sprawia żadnego problemu, a prezentuje się obłędnie i cudnie smakuje. Dla uatrakcyjnienia ciasta dodatkowo udekorowałam je delikatnym kremem cappuccino. Ciasto imieninowe męża musiało być nieco bardziej efektowne ale ten element można pominąć i absolutnie nie będzie to miało żadnego wpływu na jakość sernika.
Składniki:
- jogurt naturalny 1000 g (użyłam jogurtu greckiego z wiaderka nie odtłuszczonego)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 saszetka cappuccino i 1 łyżka cukru pudru
- 200 g orzechów włoskich
- 150 g ciastek typu herbatniki
- 100 g rozpuszczonego masła
Orzechy zmielić razem z herbatnikami i wymieszać z masłem.
Krem cappuccino
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g białej czekolady
- 2 saszetki klasycznego cappuccino, każda o wadze 20 g, mogą być również odrobinę lżejsze. (Zamiast cappuccino można użyć 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej wówczas otrzymamy krem kawowy.)
Krem przygotowuje się niemal identycznie jak ganache. Tzn. śmietankę wlewamy do garneczka, dodajemy cappuccino w proszku i podgrzewamy by kawa się rozpuściła. Dodajemy czekoladę, dla ułatwienia można połamać ją na małe kostki i również rozpuszczamy. Delikatnie przemieszać by sos cappuccino był jednolity. Przykryć garnek folią i odstawić do wystygnięcia. Letni wstawić do lodówki by go mocniej schłodzić. Zimny ubić mikserem, dokładnie tak samo jak ubija się kremówkę, ale tylko do momentu powstania gęstego kremu. Nie wolno ubijać zbyt długo by nie powstała jedna wielka bryła maślana. Kremem udekorować sernik.
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wsypać składniki na spód i wyklepać nimi cały spód tortownicy i do 1/3 wysokości boki i wyrównać. Formę należy dokładnie owinąć dwukrotnie folią aluminiową (zabezpieczyć by nie dostała się woda). Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Ewentualnie można postawić drugą blachę z gorącą wodą pod blachą z sernikiem.
Do misy miksera wsypać cukier, wanilię i wbić jajka. Zmiksować razem dodać budynie, mąkę i znów dokładnie wymieszać. Na końcu dodać jogurt, wymieszać dokładnie, ale krótko mikserem by nie napowietrzać masy.
Odlać do osobnego naczynia 1/3 masy, dodać kawy, cukier i wymieszać.
Około 1/4 białej masy przelać do tortownicy, będzie dość rzadka ale to nic, taka ma być. Na środek wlać około 1/4 masy kawowej. Następnie na środek wlać 1/3 masy białej, a na nią 1/3 masy kawowej. Znowu do środka 1/2 masy białej, a na jej środku 1/2 masy ciemnej. Potem reszta białej i na koniec kawowej.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Piec ciasto w kąpieli wodnej godzinę. Po godzinie zmniejszyć temperaturę na 160°C i piec jeszcze od 15 do 30 minut. Ja piekłam łącznie półtorej godziny. Po godzinie należy sprawdzać czy masa sernika na środku jest ścięta czy jeszcze galaretowata. Musi być ścięta, wówczas ciasto jest gotowe. Zostawiamy je jeszcze na 15 minut w piekarniku ale już przy uchylonych drzwiczkach. A po tym czasie gdy woda wokół ciasta wystygnie, wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy ciasto w tortownicy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Zimny sernik wyjąć z tortownicy i ozdobić kremem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Uwaga:
- Wszystkie produkty do sernika muszą mieć temperaturę pokojową.
- Kąpiel wodna polega na tym że mniejszą blachę z ciastem umieszczamy w większej blasze, a pomiędzy do połowy wlewamy wrzącą wodę, dlatego tak ważne by zabezpieczyć ciasto folią.
- Serniki mają to do siebie, że „dochodzą”, pieką się jeszcze po wyjęciu z piekarnika. Dlatego powinny zawsze być pieczone dzień wcześniej.
Komentarze