Surówka z marchwi z brzoskwiniami
Marchew była znana już w starożytności, lecz jej popularność wrosła dopiero od XVI wieku kiedy to wyhodowano odmianę o lekko słodkawym smaku. Od tamtego czasu zagościła na stołach niemalże całego świata. W mojej kuchni również jest elementem większości potraw, a ta surówka z niej przygotowana jest po prostu przesmaczna. Marchew bogata w witaminę A, odpowiedzialną za rozwój, wzrost oraz budowę mocnych kości i zębów u dzieci. Sprawia także, że nasza skóra staje się piekna, radzę jej jeść jak najwięcej szczególnie w postaci surowej. Połączona tylko z brzoskwinią i łyżką oliwy bez soli, cukru, żadnych przypraw. Wprost idealna dla maluchów i dorosłych, możliwa do wykonania o każdej porze roku. Moja ulubiona surówka z marchwi z brzoskwiniami do obiadu, stanowi idealne połączenie z kuchnią azjatycką, ale również jest bardzo smaczna z pieczeniami.
Składniki:
- Około 800 g marchwi
- Mała puszka brzoskwini kandyzowanej
- Łyżka oliwy
Przygotowanie:
Marchew ucieramy na drobnych oczkach, dodajemy łyżkę oliwy i razem wszystko mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy do marchewki oraz połowę soku z puszki. Powinna być bardzo wilgotna, ale nie wodnista. Całość dokładnie mieszamy by sok dokładnie przeszedł całą marchew i gotowe. Dla dorosłych najlepiej smakuje schłodzona przez godzinę w lodówce, ale dzieciom powinno się podawać w temperaturze pokojowej po 30 minutach od czasu przygotowania.
Smacznego!
Komentarze