Surówka ze szpinaku z owocami
Wciąż trwające trendy na zdrowe odżywianie zmuszają do wypróbowania coraz to nowszych kombinacji smakowych. Tym razem proponuje mega zdrową surówkę ze szpinaku z owocami, a dokładnie z pomarańczą i awokado, doprawioną pestkami dyni i pysznym dresingiem. Brzmi pysznie -prawda? A smakuje rewelacyjnie! Surówka samodzielnie smakuje fantastycznie, ale również jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania, szczególnie do ryby.
Surówka ze szpinaku z owocami to samo zdrowie! Ponadto jest wyśmienita kompozycja szpinaku z owocami to idealne połączenie, dobrze doprawiona może stanowić przystawkę, a także samodzielny lekki posiłek. Zachęcam do wypróbowania nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na ogromną zawartość witamin i minerałów. W samym szpinaku znajdziemy ogromne ilości żelaza, witaminę C i kwas foliowy. Te związki pomagają zachować jędrną skórę. Dodatkowo zapobiegają chorobom serca i nowotworom, no i oczywiście żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek.
Składniki:
- 2-3 garści liści szpinaku
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomarańcza
- garść nasion dyni
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szpinak zamoczyć w misce z zimną wodą by pozbyć ich nieczystości. Następnie odcedzić i wysypać na ręcznik papierowy by obsechł. Przełożyć do miski. Wedle uznania większe liście można pokroić na mniejsze. Jeśli łodygi są grube należy je obciąć i wyrzucić. Z oliwy i soku z cytryny przygotować sos, doprawić solą i pieprzem. Polać szpinak.
Awokado obrać pokroić na dowolne cząstki niezbyt duże. Pomarańcze obrać, usunąć białe włókna, rozdrobnić na mniejsze części i dodać wraz z awokado do szpinaku. Oprószyć sporą ilością pestek. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Uwaga: W tego typu surówkach sprawdzą się również winogrona. Wystarczy umyć i pokroić na połówki.
Komentarze