Zapiekane zielone szparagi z sezamem,
To bardzo smaczna zdrowa przystawka, szczególnie o tej porze roku, kiedy to wysyp szparagów jest największy. Wiadome jest, że kiedy korzystamy z owoców i warzyw w ich największym sezonie wówczas są najtańsze i najsmaczniejsze. Zielone szparagi mają
dodatkową zaletę, że nie trzeba ich obierać, są bardzo delikatne i szybkie w obróbce.
Składniki:
- Duży pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz, 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Szparagi opłukać pod bieżącą wodą i odłamać zdrewniałą końcówkę. Najlepiej jest wygiąć szparag przy końcu, one same przełamią się we właściwym miejscu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą oprószyć solą, pieprzem i sezamem. Przemieszać je by dokładnie wysmarowały się w oliwie z przyprawami i wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piec 15 minut. Przystawkę podawać zaraz po upieczeniu samodzielną lub w towarzystwie innych warzyw. Szparagi są wyjątkowo smakowite i świetnie komponują różnymi warzywami, sosami, mięsami i rybą.









Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze