Kulinarnie

Zapiekanka warzywna i z mięsem na drożdżowym cieście

 

Zapiekanka warzywna i z mięsem na drożdżowym cieście

 Zapiekanka-z-kiełbasą

Późne lato i początek jesieni to czasy kiedy mamy mnóstwo warzyw w dobrej cenie i żal by było nie wykorzystać tego okresu na przygotowanie kilku pysznych zapiekanek. To niemalże ostatni dzwonek by się nacieszyć przeogromna ilością, różnobarwnych smakołyków z tak dużą ilością witamin i minerałów. W mojej kuchni zapiekanka zwykle powstaje z resztek, tzn. jak nie mam pomysłu na coś konkretnego to zbieram wszystko z lodówki i tworze zapiekanki na bazie cista, ziemniaków, lub makaronu, albo zapiekane z samym serem i jajkami.

zapiekanka

Dziś proponuje Wam zapiekankę na cieście drożdżowym z którego korzystałam, kiedy robiłam parówki w cieście. Jednakże możecie użyć gotowego ciasta francuskiego, czy tez przygotować trochę kruchego. To bez znaczenia. Ja akurat wybrałam to bo jest bardzo sycące, a w moim domu same łasuchy 🙂 Dodatkową zaletą tej zapiekanki, jest to, że możemy kroić ja na kawałki jak ciasto, nie rozwala się. 🙂

 Zapiekanka-warzywna

Składniki

Na ciasto: (porcja ciasta wystarcza na dwie zapiekanki)

  • 1 kg mąki
  • 5 g drożdży
  • ½ szklanki oleju
  • ½ l ciepłej wody
  • Szczypta soli

 

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy mikserem lub dłońmi ciasto. Dokładnie je zagniatając by było gładkie i swobodnie odchodziło od dłoni. Ciasto na zapiekanki nie pozostawiamy do wyrośnięcia. Od razu przygotowujemy zapiekankę.

 

Nadzienie:

  • 4 jaja na dwie zapiekanki
  • Odrobina oleju do smażenia
  • 1 śmietana 200, ja użyłam dużej bo na dwie zapiekanki
  • Cukinie
  • Papryka
  • Cebula
  • Pomidorki koktajlowe
  • Żółty ser 150 g
  • Sól, pieprz, czosnek, bazylia, odrobina chili
  •  Boczek, albo kiełbasa, albo jedno i drugie, co akurat macie pod ręką, albo bez mięsa

 

Ilość warzyw jest dowolna i proporcje również w zależności czego macie akurat więcej. W jednej z moich zapiekanek widzicie również makaron, bo akurat miałam resztkę z wcześniejszego dnia, to tez zużyłam, ale jak wspomniałam wcześniej nie musicie przesadzać z ilością składników.

Zapiekanka-mięsna

Przygotowanie

Gdy mamy przygotowane ciasto, wykładamy nimi naczynia żaroodporne lub blachę czy brytfannę. Oczywiście do warzywnej zapiekanki wszystkie warzywa kilka minut zeszklimy na patelni, doprawiamy do smaku przyprawami i przekładamy na ciasto do naczynia. Zostawiłam kilkanaście plasterków surowej cukinii do ułożenia po wierzchu.

Dwie-różne-zapiekanki

Jeśli miała by być to zapiekanka z wędliną , wszystkie czynności są te same tylko najpierw obsmażamy mięso czy wędlinę zależy czym dysponujemy i dopiero  dodajemy warzywa na kilka minut. Chodzi o to by one tylko odrobinę się zeszkliły, a nie zmiękły lub co najważniejsze by się nie rozmiękły:) Warzywa musza pozostać chrupkie i mięsiste.

Zapiekanka-na-cieście-z-cukinią

W miseczce roztrzepujemy jaja, dodajemy do nich śmietanę, jeszcze odrobinę przypraw i zalewamy zapiekankę lub obie.

Zapiekanka-warzywna-1

Na koniec jedną z zapiekanek, w moim przypadku tą z boczkiem i kiełbasą dekorujemy pozostałym ciastem, lub zwyczajnie przykrywamy nim, a na drugiej układamy pozostałą cukinię.

Pieczmy w 180 stopniach około 30-40 minut. Po 30 minutach sprawdzamy czy jest dobrze zarumieniona.

Mam nadzieję, że jeśli nie w przepisie to w zdjęciach udało mi się wszystko zobrazować i wytłumaczyć.

Życzę smacznego

Jeśli podoba Ci się co robię to:

  • subskrybuj
  • łapka w górę
  • zalajkuj

Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.

Wtedy będę wiedziała, że Wam się podoba.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl