Zapiekanka warzywna i z mięsem na drożdżowym cieście
Późne lato i początek jesieni to czasy kiedy mamy mnóstwo warzyw w dobrej cenie i żal by było nie wykorzystać tego okresu na przygotowanie kilku pysznych zapiekanek. To niemalże ostatni dzwonek by się nacieszyć przeogromna ilością, różnobarwnych smakołyków z tak dużą ilością witamin i minerałów. W mojej kuchni zapiekanka zwykle powstaje z resztek, tzn. jak nie mam pomysłu na coś konkretnego to zbieram wszystko z lodówki i tworze zapiekanki na bazie cista, ziemniaków, lub makaronu, albo zapiekane z samym serem i jajkami.
Dziś proponuje Wam zapiekankę na cieście drożdżowym z którego korzystałam, kiedy robiłam parówki w cieście. Jednakże możecie użyć gotowego ciasta francuskiego, czy tez przygotować trochę kruchego. To bez znaczenia. Ja akurat wybrałam to bo jest bardzo sycące, a w moim domu same łasuchy 🙂 Dodatkową zaletą tej zapiekanki, jest to, że możemy kroić ja na kawałki jak ciasto, nie rozwala się. 🙂
Składniki
Na ciasto: (porcja ciasta wystarcza na dwie zapiekanki)
- 1 kg mąki
- 5 g drożdży
- ½ szklanki oleju
- ½ l ciepłej wody
- Szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy mikserem lub dłońmi ciasto. Dokładnie je zagniatając by było gładkie i swobodnie odchodziło od dłoni. Ciasto na zapiekanki nie pozostawiamy do wyrośnięcia. Od razu przygotowujemy zapiekankę.
Nadzienie:
- 4 jaja na dwie zapiekanki
- Odrobina oleju do smażenia
- 1 śmietana 200, ja użyłam dużej bo na dwie zapiekanki
- Cukinie
- Papryka
- Cebula
- Pomidorki koktajlowe
- Żółty ser 150 g
- Sól, pieprz, czosnek, bazylia, odrobina chili
- Boczek, albo kiełbasa, albo jedno i drugie, co akurat macie pod ręką, albo bez mięsa
Ilość warzyw jest dowolna i proporcje również w zależności czego macie akurat więcej. W jednej z moich zapiekanek widzicie również makaron, bo akurat miałam resztkę z wcześniejszego dnia, to tez zużyłam, ale jak wspomniałam wcześniej nie musicie przesadzać z ilością składników.
Przygotowanie
Gdy mamy przygotowane ciasto, wykładamy nimi naczynia żaroodporne lub blachę czy brytfannę. Oczywiście do warzywnej zapiekanki wszystkie warzywa kilka minut zeszklimy na patelni, doprawiamy do smaku przyprawami i przekładamy na ciasto do naczynia. Zostawiłam kilkanaście plasterków surowej cukinii do ułożenia po wierzchu.
Jeśli miała by być to zapiekanka z wędliną , wszystkie czynności są te same tylko najpierw obsmażamy mięso czy wędlinę zależy czym dysponujemy i dopiero dodajemy warzywa na kilka minut. Chodzi o to by one tylko odrobinę się zeszkliły, a nie zmiękły lub co najważniejsze by się nie rozmiękły:) Warzywa musza pozostać chrupkie i mięsiste.
W miseczce roztrzepujemy jaja, dodajemy do nich śmietanę, jeszcze odrobinę przypraw i zalewamy zapiekankę lub obie.
Na koniec jedną z zapiekanek, w moim przypadku tą z boczkiem i kiełbasą dekorujemy pozostałym ciastem, lub zwyczajnie przykrywamy nim, a na drugiej układamy pozostałą cukinię.
Pieczmy w 180 stopniach około 30-40 minut. Po 30 minutach sprawdzamy czy jest dobrze zarumieniona.
Mam nadzieję, że jeśli nie w przepisie to w zdjęciach udało mi się wszystko zobrazować i wytłumaczyć.
Życzę smacznego
Jeśli podoba Ci się co robię to:
- subskrybuj
- łapka w górę
- zalajkuj
Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.
Wtedy będę wiedziała, że Wam się podoba.
Komentarze