Zupa pieczarkowa z ziołami
„Moje najlepsze przepisy” serwują pyszny pomysł na obiad. To zupa pieczarkowa z ziołami, zupełnie inną niż te najbardziej popularne i powszechnie znane. Zupa jest niezwykle aromatyczna, doprawiona ogromna ilością pysznych ziół, a nawet papryką. Tym razem gotowana na mięsnym wywarze by była bardziej sycąca, a najlepsza będzie jeśli dodatkowo ugotujemy ją z białą kiełbasą. Wówczas jest rewelacyjna i niesamowicie smaczna. Polecam
Składniki dla 4 osób:
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 l wywaru mięsnego
- 1/8 l śmietany
- 2 żółtka
- Szczypta soli i pieprzu
- 4 łyżki siekanych ziół; pietruszki, kopru, szczypiorku, lubczyku i estragonu
Sposób przygotowania:
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokryć w cienkie paski. Oczyszczony por, pokroić w krążki, przełożyć na sito i opłukać. Oczyszczone pieczarki opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
Paprykę, por i pieczarki poddusić na maśle, dodać wywar i gotować 10 minut.
Żółtka wymieszać ze śmietaną, dodać do zestawionej z kuchenki zupy, nie gotować.
Zupę przyprawić solą i pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem zupy dodać posiekane zioła.
Rady:
Dodatkowo można zupę doprawić 3 łyżkami wina madery lub sokiem z cytryny, a również ugotować ją z białą kiełbasą. Wówczas dodajemy 2-3 laski kiełbasy, zanim dodamy śmietanę i gotujemy dłużej o jakieś 7 minut.
Smacznego!
Komentarze