Tarta z kremem, owocami i galaretką,
to idealne połączenie na każda okazję. Tarta nie jest w żaden sposób skomplikowana, za to zachwyca swoim słonecznym wyglądem i fantastycznym smakiem. Kruchy spód z delikatnym krem z bitej śmietany i mascarpone oraz owce. Dodatkowo wykończone pomarańczową galaretką sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g margaryny lub masła
- pół łyżeczki soli
- ok. 3 łyżki mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- żółtko jaja
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- galaretka pomarańczowa
- owoce
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.
- Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Jak przestygnie to porozlewać do małych kieliszków od wódki tylko tyle by centymetr pokrywał dno i wstawić do lodówki. Wówczas będzie można ją dowolnie układać jako dekoracje, albo polewać w finale już tężejąca galaretką.
- Formę do tarty wysmarować margaryna i oprószyć mąką.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i na wałku przenieść do formy, gęsto ponakłuwać widelcem. (Dobrze jest przykryć papierem z fasolkami by ciasto w trakcie pieczenia się nie odkształciło.)
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut, zdjąć papier z fasolkami i jeszcze dopiec przez kolejne 5 -10 minut.
- Gdy ciasto stygnie przygotować krem.
- Śmietankę ubić razem z cukrem pudrem na koniec dodać serek i bardzo delikatnie wymieszać, wyłożyć na wystudzone ciasto.
- Ułożyć okrąg z plasterków banana, na co drugi plasterek ułożyć jedną galaretkę wyciągniętą łyżeczką z kieliszka. Kolejne koło ułożyć z pomarańczy i jak wcześniej położyć pozostałe galaretki. Jagodami ozdobić brzeg tary oraz jedną na środek i gotowe. Schować do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego
loading...
Komentarze