Tarta z truskawkami – pyszna i apetyczna
Sezon truskawkowy trwa, stąd moja propozycja na wyborne ciasto idealne na lato i każdą inną okazję. Tak naprawdę do tego ciasta można użyć innych owoców choćby brzoskwiń z puszki itp. Na to ciasto składa się: kruchy spód, z delikatnym waniliowym kremem, truskawkami odrobiną czereśni i galaretką. Wierzcie mi ten wypiek to prawdziwa poezja smaku i prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli obawiacie się samodzielnie przygotować kruchy spód lub chcecie zaoszczędzić na czasie można zastąpić go ciastem francuskim. Miłośnikom truskawek polecam tort czekoladowy z truskawkami i kremem truskawkowym.
Składniki na kruche ciasto:
- 100 g margaryny lub masła
- pół łyżeczki soli
- ok. 3 łyżki mleka
- 220 g mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- żółtko jaja
Składniki na krem waniliowy z mascarpone
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 aromat waniliowy
Na wierzch:
- 1 galaretka truskawkowa na 500 ml wody
- 20 dag truskawek
- Kilka czereśni lub porzeczek
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
Truskawki umyć przekroić na połówki. Jak galaretka przestygnie włożyć do niej owoce i wstawić do lodówki by zaczęła tężeć. Jednakże należy ją doglądać by nie stężała całkowicie tylko do momentu, aż owoce będą dobrze oblepione galaretką. Wówczas będzie można ją dowolnie układać jako dekoracje, albo polewać w finale już tężejąca galaretką.
Formę do tarty wysmarować margaryną i oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto lub gotowe francuskie rozwałkować na grubość 4 mm i na wałku przenieść do formy, gęsto ponakłuwać widelcem. (Dobrze jest przykryć papierem z fasolkami by ciasto w trakcie pieczenia się nie odkształciło.)
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, zdjąć papier z fasolkami i jeszcze dopiec przez kolejne 7 – 10 minut na delikatnie rumiany kolor.
Gdy ciasto stygnie przygotować krem.
Śmietankę wraz z cukrem, wanilią i serkiem umieścić w misie miksera i ubijać razem do uzyskania konsystencji kremu. Nie za długo by krem nie zrobił się zbyt zbity. Wyłożyć krem na wystudzone ciasto.
Najlepiej przy pomocy widelca wyciągać po jednej truskawce z galaretki i od razu układać ją na kremie tworząc dekoracje, aż do wyczerpania owoców. Pozostałą stężałą galaretkę łyżeczką układać pomiędzy owoce.
Ciasto schować do lodówki na 2 godziny do całkowitego zastygnięcia i tarta z truskawkami gotowa!
Smacznego 🙂
Komentarze