Rolmopsy
Domowe rolmopsy są naprawdę pyszne, przyrządza je się szybciutko ale by były naprawdę smaczne muszą odstać co najmniej 24 godziny. Przygotowuje je z solonych śledzi bez skórki, dzięki temu są delikatniejsze, mięsiste po prostu wspaniałe i tańsze niż kupne. Świetnie nadają się na zakąski, szczególnie do alkoholu, kolacji ze znajomymi i na święta. Polecam, wkrótce Andrzejki, to idealna okazja na spróbowanie.
Składniki:
Ja użyłam 9 filetów śledziowych, ale robiąc np. w dwóch słoikach litrowych zmieści się więcej jeśli chcecie. Na każdego śledzia należy przygotować ćwiartkę ogórka kiszonego lub połówkę jeśli jest mały, paseczek papryki i kilka piórek cebuli.
Ponadto do zalewy:
- 2 szkl wody
- 1 szklanka octu
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 3 licie laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 4 ziela angielskie
- 3 goździki
- 2 cebule
- ¼ łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
Płaty śledziowe wkładamy na 1,5 godziny do dużej ilości zimnej wody by się wymoczyły z nadmiaru soli.
W między czasie przygotowujemy zalewę. Gotujemy wodę z octem i przyprawami, do gotującej się już wody dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i gotujemy przez minutę, a potem odstawiamy do wystudzenia.
Wymoczone śledzie rozkładamy na deseczce, na każdy układamy pasek papryki, ćwiartkę kiszonego ogórka i kilka kawałków cebuli, zwijamy w ciasny rulon i spinamy wykałaczką by się nie rozpadły. Można przekłuć je wykałaczką na wylot będą się mocno trzymały.
Gotowe rolmopsy układamy w wyparzonym słoiku lub pojemniku z przykrywką. Zalewamy wystudzona zalewą i odstawiamy do lodówki. Ci którzy nie mogą się doczekać mogą już spróbować kolejnego dnia, ale pamiętajcie, że im dłużej stoją tym są najsmaczniejsze na drugi lub trzeci dzień.
Smacznego!











Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Pyszne, domowej roboty najlepsze 🙂
Na imprezki idealne 🙂