Kurczak w kokosie
Kurczak w kokosie to delikatna i zarazem wyśmienita potrawa. Tym razem mój syn zabłysnął w weekend przygotowując to pyszne danie. Użył filetów z piersi kurczaka i delikatnej panierki z wiórków i mleczka kokosowego. Można by na tym poprzestać lub przygotować z owocową salsą jak na zdjęciu. By jeszcze bardziej uatrakcyjnić mięso, podane zostało z dresingiem z mango. Wierzcie mi to połączenie jest zjawiskowe. Mięso z panierką kokosową, słodkawą, ale dobrze doprawioną i do tego aksamitny, kwaskowy sos z miętowym akcentem. Prawda, że brzmi pysznie?
Składniki:
- 2-3 filety z piersi z kurczaka, z 1 pojedyńczej piersi będą 2 kotlety
- 150 ml mleczka kokosowego
- 200 g wiórków kokosowych
- Kilkanaście liści świeżej bazylii
- sól i świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Każdą pierś przekroić w poprzek na dwa kotlety, oprószyć solą i pieprzem. Mleko wlać do miseczki, dodać drobno poszatkowane listki bazylii i również oprószyć solą i pieprzem. Każdy porcję mięsa delikatnie rozbić przez folię. Tak by przyprawy wbiły się w mięso i by nie było zbyt grube. Powinny być raczej cieńsze wówczas łatwiej się smażą.
Panierować piersi najpierw mocząc w mleku, następnie we wiórkach. Płaską dłonią dobrze docisnąć wiórki do mięsa w trakcie panierowania.
Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju po obu stronach na rumiany kolor. Ważne by nie smażyć zbyt długo by nie przypalić kokosowej panierki.
Smacznego!
Komentarze