Krem ze szparagów
W Polsce szparagi nie cieszą się tak wielką popularnością jak w krajach zachodnioeuropejskich. A szkoda bo szparagi to naprawdę niezwykle zdrowe warzywa. Są bogatym źródłem witaminy B, C, K, soli mineralnych, żelaza potasu i fosforu, a także zawierają duże ilości kwasu foliowego, który jest szczególnie wartościowy dla kobiet w ciąży lub planujących ciążę. Co więcej, szparagi to warzywa niskokaloryczne, wpływają pozytywnie na pamięć, koncentrację, a nawet pobudzają perystaltykę jelit. Gorąco polecam w różnego rodzaju dietach odchudzających. Wiele źródeł donosi, iż działają nie tylko odmładzająco, ale nawet przez wiele osób uznawane są jako afrodyzjak.
Polecam również krem z pora.
Składniki:
- 2 duże pęczki zielonych szparagów
- 3 marchewki
- Kawałek pory
- Pęczek natki pietruszki
- 1 ½ – 2 l bulionu, ewentualnie można użyć 2 kostek
- Łyżka oliwy
- 3 łyżki gęstej śmietany do zupy
- Sól, pieprz sok z cytryny do smaku
- Grzanki jako dodatek
Do garnka wkładamy obraną marchew, pociętą na mniejsze kawałki, dodajemy umytą i posiekaną białą część pora zalewamy większą częścią bulionu, dodajemy oliwę i gotujemy prawie do miękkości około 15 minut. (Zamiennie zamiast bulionu można zalać wodą i dodać kostki warzywne lub drobiowe choć to nie najzdrowsza metoda. Jest jeszcze jedna opcja w postaci 2 łyżek sosu sojowego, a na końcu doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.)
W międzyczasie obrywamy końcówki około 2 cm łodyg szparagów, pozostałe części łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do bulionu z warzywami. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy zahartowana śmietanę. (Tzn. śmietanę w jakimś naczyniu zalewamy jedną lub dwiema chochelkami gorącej zupy, mieszamy do połączenia się składników i dopiero wlewamy z powrotem do gara by się nie zważyła.)
Wyciągamy kilka główek szparagów dodamy je już bezpośrednio na talerze. Do zupy dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny. Całość miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dodać pozostałą część bulionu. Rozlewamy do naczyń, podajemy z dodatkiem grzanek i posypane pozostałą częścią posiekanej pietruszki lub dla odmiany odrobiną koperku, dokładamy wyjęte główki szparagów.
Krem ze szparagów można przygotować również na bazie ziemniaków z cebulką.
- W garnku roztopić 2 łyżki masła, wrzucić 1 cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Następnie dodać 2-3 obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut. Po czym dodać szparagi (2 pęczki bez główek). Gotować do miękkości ziemniaków. Na końcu doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Kilka główek wyjąć do dekoracji, a pozostałą zupę zmiksować z dodatkiem śmietanki słodkiej (kremówki) na idealnie gładki krem. Podawać udekorowane szparagami i oliwą z oliwek.
Komentarze