Kulinarnie

Tort orzechowo-waniliowe cappuccino

 

Tort orzechowo-waniliowe cappuccino

tort orzechowo-waniliowe cappuccino5

Tort orzechowo-waniliowe cappuccino to połączenie trzech smaków. Orzechowy biszkopt z waniliowym, oba dobrze nasączone mieszanką alkoholu i przełożone delikatnym, kremem cappuccino. Takie ciasta byłoby doskonałe na święta bo jest wprost wyśmienite, każdy kęs rozpływa się w ustach, niezbyt słodkie, a do tego naprawdę łatwe w wykonaniu. Ozdoba z marcepanu z przewagą masy plastycznej, choć za nią nie przepadam, bo jest dla mnie zbyt słodka, w przypadku tego ciasta doskonale odegrała swoją rolę. Ponieważ jest dużo bardziej wytrzymała od dekoracji kremowo, śmietankowych, a tort musiał pokonać około 12 godzinną podróż do Holandii w prezencie dla jubilata. Dlatego tworząc dekorację możecie wykazać się własną inwencją twórczą 😉

tort orzechowo-waniliowe cappuccino9

Składniki na orzechowy biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g włoskich orzechów
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Użyłam tortownicy 24/24 cm i szkl o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej

tort orzechowo-waniliowe cappuccino10

Przygotowanie:

Z białek i szczypty soli ubijamy pianę na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, najlepiej maleńką strużką, cały czas miksując by piana była lśniąca i sztywna. Dodajemy żółtka jedno, po drugim nie przerywając ubijania.

Do masy jajecznej dodajemy dokładnie zmielone orzechy, pastę waniliową i mieszamy mikserem na najniższych obrotach, tylko chwile by wymieszać orzechy.

Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką lub sylikonową szpatułką by składniki się połączyły.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy i wlewamy ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170ºC i pieczemy 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.

Od razu wyciągamy i energicznym ruchem rzucamy z wysokości kolan (około 50-60cm) na podłogę lub kuchenny blat. Zostawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia, po czym przecinamy w poprzek na dwa blaty.

tort orzechowo-waniliowe cappuccino6

Składniki na biszkopt waniliowy

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka pasty waniliowej

 

Przygotować identycznie jak biszkopt orzechowy, ale nie kroić go, w całości będzie stanowił środkową warstwę.

tort orzechowo-waniliowe cappuccino8

Krem cappuccino

  • 700 ml śmietanki kremówki 36%
  • 300 g białej czekolady
  • 3 saszetki klasycznego cappuccino, każda o wadze 20 g, mogą być również odrobinę cięższe. (Zamiast cappuccino można użyć 3,5 łyżki kawy rozpuszczalnej wówczas otrzymamy krem kawowy.)

 

Krem przygotowuje się niemal identycznie jak ganache. Tzn. śmietankę wlewamy do garneczka, dodajemy cappuccino w proszku i podgrzewamy by kawa się rozpuściła. Dodajemy czekoladę, dla ułatwienia można połamać ją na małe kostki i również rozpuszczamy. Delikatnie przemieszać by sos cappuccino był jednolity. Przykryć garnek folią i odstawić do wystygnięcia. Zimny wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia, przed wykonaniem tortu ubijać sos mikserem, dokładnie tak samo jak ubija się kremówkę, ale tylko do momentu powstania gęstego kremu. Nie wolno ubijać zbyt długo by nie powstała jedna wielka bryła maślana.

tort orzechowo-waniliowe cappuccino

Poncz:

  • 1/3 szklanki pigwowej nalewki babuni
  • 1/4 szklanki whiskey
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka płynnego miodu

 

Wszystkie składniki wymieszać.

Przygotowanie tortu

Na paterze układamy blat orzechowy (ten, który był na spodzie), nawilżamy go 1/3 ponczu. Z kremu odkładamy jedną szklankę z górką – musi wystarczyć na cały tort, to jest podstawa do dekoracji. Można obsypać cały tort pokruszonymi orzechami albo startą na tarce białą czekoladą, z łatwości dodatki przylgną do kremu i będzie bardzo ładny.

Blat smarujemy połową pozostałego kremu, przykrywamy kolejnym waniliowym blatem. Nawilżamy połową pozostałego ponczu i posmarować resztą kremu. Na koniec przykrywamy ostatnim blatem, nawilżamy go resztą ponczu i dokładnie smarujemy cały tort odłożonym kremem. Pod masę lukrową krem musi być wygładzony, nie jest to konieczne przy dekoracji np. z orzechów czy czekolady.

Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl