Zakąski z serem
Pikantne zakąski z serem są wyśmienite na różne okazje. To pyszne małe kanapeczki, które można podawać przed południem na drugie śniadanie, po południu jako podwieczorek lub wieczorem jako dodatek do piwa lub wina.
Składniki:
- 125 g sera typu fromage lub bryndzy owczej
- 60 g miękkiego masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 8 kromek chleba
- 1 pęczek rzodkiewek
- pietruszka
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
- oliwki
Przygotowanie:
Ser położyć na drewnianej deseczce i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski i utrzeć z masłem i śmietaną.
Odkroić skórkę z chleba i wykroić małe krezki, posmarować masą serową i składać kanapki po dwa krążki razem.
Wierzch z masa serowa ozdobić rzodkiewka i pietruszką. Można także przybrać orzechami włoskimi i oliwkami.
Dodatki:
Do takich kanapek pasują rożne koktajle, alkohole, świeże owoce takie jak winogrona, gruszki, ananas.
Rada:
Najlepiej używać miękkiego, dojrzałego sera o wyraźnym smaku. Żeby uzyskać gładki krem, można całość wymieszać mikserem.
Ale tu pysznie! nigdy nie jadłam sera z bryndzy owczej… aż mnie zaintrygowałaś 🙂
Tradycyjnie zapraszam do siebie:) ostatnio na blogu moja lista wiosennych konieczności 🙂