Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar wciąż trwa, grzechem byłoby go nie wykorzystać. Ciasto, a dokładnie placek z rabarbarem, nie wymaga specjalnych talentów cukierniczych, a na pewno sprawdzi się jako pyszny deser. Przepis jest wieloletni, pochodzi z bardzo starego magazynu „Claudia”.
Składniki:
- 600 g rabarbaru
- 500 g mąki
- 6 jajek
- 300 g masła
- 400 g cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- opcjonalnie jako dodatek szklanka bitej śmietany
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski. Z cukru odsypać 100 g, resztę dodać do jajek i ubijać na parze. Gdy powstanie gęsta, puszysta masa, wyjąc garnek z kąpieli wodnej, przestudzić masę, dodać masło i stale mieszając dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki.
Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Wlać ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć równomiernie kawałki rabarbaru.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 35-40 minut.
Gotowe ciasto, po ostygnięciu wyjąć z blachy, pokroić na kawałki, posypać resztą cukru pudru i udekorować bitą śmietaną.
Dobra rada:
Zamiast bitej śmietany, ciasto po upieczeniu można ozdobić kratką z marcepanu.







Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze